lördag 13 februari 2010

Resan utritad på karta online...

...vore en önskedöm. I praktiken är det nästan bara satellitbaserade system som klarar detta och det är ganska dyrt att drifta. Ett annat alternativ är GPRS-trafik men för att det skall kännas som online så bör man åtminstone få systemet uppdaterat var 30 min. Även detta alternativ faller pga att det blir ganska dyrt och framförallt för att det inte finns teleoperatörer som har avtal med svenska operatörer utmed hela resvägen. Vad finns då kvar... jo... vanliga GPS-spår, dvs filer som våra GPS:er skapar. Vi får helt ladda upp filerna när vi sätter oss vid ett internetcafe eller loggar in på annat sätt. Du kommer att kunna se exakt hur vi rest, hastigheter höjder m.m. - för den intresserade, riktigt kul.

Vi har som demo lagt ut sommarens motorcykelresa (test av utrustning) Sverige-Norge-Damnmark-Sverige. Kolla in länken "3. GPS-spår utmed resvägen" till höger under "Vill du veta mer..."

Det finns två filtyper, en som du använder tillsammans med Google Earth eller motsvarande och en variant som du använder tillsammans med Garmins MapSource eller motsvarande.