tisdag 16 november 2010

Omplanering...

När vi kom till Kameruns huvudstad, Yaounde undersökte vi motorcyklarna ordentligt efter några veckor av hårda påfrestningar. Vi var ganska imponerade av att de fortfarande fungerade trots stundtals helt orimliga belastningar som t ex då vi satt fast i gyttja upp till halva motorcykeln.

Lera suger fast bakdäcket och vad gör man då… man försöker komma loss :) Det kostar på att få snurr på bakhjulet, max gaspådrag och motorn orkar ändå inte. Man kan bara ana vad kopplingen tyckte om detta… I kombination av att vi i timtal dag ut och dag in fick slira på kopplingen då vi stod i köer i Nigeria så är det bara att inse att kopplingarna fått vad de tål. På en av motorcyklarna är det tydligt att vi inom snar framtid behöver göra något, att ta sig de sista 500 milen utan att byta koppling låter sig inte göras.

Vi får med blandade känslor inse att vår tidsram att hinna ner till Sydafrika före jul inte kommer att fungera. Ända sedan Dakar har vi varit väl medvetna om att våra tidsmarginaler var förbrukade. Tyvärr krävs minst 10-14 dagar att fixa kopplingen, en tid som vi inte har…

Vad kan vi då göra? Vi åker ner till närmaste kuststad (Douala) för att undersöka förutsättningarna för en sjötransport. När vi pratar med lokala agenter så kan de skicka motorcyklarna till Sverige men de hade inga andra kunder som vi kunde dela en (20 fot) container med. Ingen av våra våra kontakter i Sverige hade några upparbetade kontakter i Kamerun och vi undersöker istället möjligheten att skicka motorcyklarna med flyg. Sammantaget blev flyg svindyrt men det var ändå det bästa alternativet.

Våra förutsättningar har förändrats och vi bestämmer oss för att åka till Västafrikas högsta berg (4100 m ö h) som ligger ca 10 mil väster om Douala. Säkert finns där en hel del utmaningar för oss och några goa vägar som ger våra motorcyklar en mildare behandling.

3 kommentarer:

john sa...

du kan ju räkna med att slita när du kommer hem farsan, kommer inte bli lätt det kan jag lova. har räknat ut att du har 660 arbetstimmar att ta igen (eventuella övertidstimmar ej inräknade) du får nog packa upp en och annan julgrupp ska du se. så se till att du e utvilad och ta ett par dagars vila i douala innan du sätter dig på planet hem. det förtjänar du. kan för övrigt säga att, utan att säga för mycket så känns det mesta under kontroll här hemma, så stressa inte, det mesta håller på att ordna sig. lite små stressigt med allt styr bara men det känns enklare nu.

john sa...

varför sysns inte hela kommentaren i inlägget...... dåligt :(

Gunsan sa...

Nu väntar vi alla på att du skall komma hem vännen, hade verkligen varit maxat om vi tillsammans kunde fira dotterns 30 årsdag. pusspuss