måndag 25 oktober 2010

Från Accra, Ghana till Abeokuta, Nigeria

Rolf på lekhumör
Efter 19 härliga dagar i Ghana tar vi oss till grannlandet Togo via kustvägen till huvudstaden Lome. Det blev två nätter i Togo och en natt i Benin. För att undvika framförallt 14 miljonstaden Lagos i Nigeria tar vi kurs norrut i Togo. Vår plan var att köra till staden Notse för att därefter korsa landet och ta oss över till Benin via en mindre gränsövergång. Mellan Benin och Nigeria finns också en mindre gränsövergång som vi antog skulle vara betydligt lättare att passera än den ner vid kusten. Om vi tog kustvägen skulle den mer eller mindre skulle tvinga oss att köra via Lagos i Nigeria.

Mellan Accra och gränsen till Togo var det stora områden av sumpmarker. När vi kom över på Togosidan såg det helt annorlunda ut. Gränsen ligger 3 km från huvudstaden Lome centrum och man hamnar med automatik på stadens paradgata utmed kusten där det fanns kilometerlånga sandstränder.

Kilometerlånga stränder i Lome, Togo
Efter en övernattning i Togo hamnar vi i staden Notse. Där var det en hjärtlig och gemytlig stämning. Miljön såg minst sagt annorlunda ut och vi kunde gå omkring helt utan att bli ansatta av någon som ville ha något i gengäld.

Från Notse kör rakt västerut mot gränsen till Benin. Det var en helt perfekt grusväg som var som gjord för våra motorcyklar – det blev en riktigt fin resa till gränsen. Gränsövergången var lika lugn och fin som vi hoppades på och vi kände att det var ett bra beslut. Det gick inte snabbt med formaliteterna men det fanns någon sorts harmoni i luften.


En helt underbar väg genom Togo
På Beninsidan blev det tyvärr sämre väg, perfekt asfalterade vägar där vi visserligen kunde höja medelhastigheten men grusvägen på Togosidan var att föredra. Det blev en övernattning i Benin innan vi tar oss genom landet till gränsen mot Nigeria. Denna gränsövergång var inte helt att leka med och det blev både spännande och omständigt. Vi kör förbi Benins tull flera mil och vi kommer till en plats där det fanns en skylt där det stod NIGERIA. Där var det avspärrat med några trästockar och det fanns många unga killar som hoppade och skrek då de fick syn på oss. Vi förstod först då att vi måste kört för långt och vi vände. Hur tusan skall vi ta oss igenom här…
Efter mycket om och men och mycket tid så kom vi igenom och vi gav oss ut på vägarna igen. Det hade gått åt ganska mycket tid vid gränsen och vi hade ganska långt att köra kvar. Då vi kommer in i Nigeria blev vi stoppade var och varannan kilometer för kontroll av alla de slag.

Benstation i Benin
Det gick åt mycket tid för alla dessa kontroller, det börjar bli sent och vi var i behov av att hitta någonstans att övernatta. Det börjar regna, störtregna och det började mörkna. Trafiken tätnar och vi kommer in i världens rusningstrafik till staden Abokuta. Detta var inte vårt önskescenario och vi får fokuserar på att komma igenom utan att något skall hända. Det är strömavbrott och vi har absolut noll koll… en av motorcyklarna blir överhettade och kopplingen lägger av…

Inga kommentarer: