fredag 29 oktober 2010

Vägkontroller i Nigeria

Att det skulle vara många poliskontroller i Nigeria visste vi men att det vara sååå… många kunde vi inte i vår vildaste fantasi gissa. För att bl. a minska förmodade problem utmed kustvägen valde vi en liten gränsövergång mellan Benin och Nigeria. Om detta var ett smart drag kommer vi aldrig att få reda på.

När vi kommer ur gränsområdet är det en liten asfalterad väg som vi hamnar på och när vi kört några hundra meter så kommer första kontrollen. Det gick bra och vi fortsätter några hundra meter och så är det kontroll igen och igen och igen. Vad är detta för ställe egentligen undrar vi. Vad kan det vara för mening att ställa nästan samma frågor gång efter gång?

Ett problem i Nigeria är vägrån där rånarna utger sig från att vara poliser. Något som förvånade oss vara att poliserna som stoppade oss ibland inte hade några uniformer, detta gjorde det nästan helt omöjligt att skilja på äkta och falska poliser.

När man blir stoppad av en polis femtioelfte gången så måste man bete sig som att det var den första gången. Vi lärde oss ganska snabbt att vi skulle vara artiga, korrekta, tydliga och självsäkra. Så snart som möjligt talade vi om att vi kom från Sverige och att vi kört motorcykel hela vägen. Då man förstod detta var samtalsämnet självklart och den lätt spända stämningen blev betydligt bättre. Minsta lilla möjlighet att få poliserna att skratta utnyttjade vi. Ca 25% av alla poliskontroller undrade om vi inte hade med oss något från Sverige men då de också förstod att vi antagligen varit med om både det ena och andra utmed vägen släppte de tanken att det skulle vara värt mödan att fortsätta. Några poliser visse vem vi var för de hade sett oss på TV… sa de.

Kanske 10% av alla vägspärrar blev vi framvinkade utan kontroll. Detta är väldigt sällan i jämförelse med alla andra trafikanter. Normalt var poliserna artiga och korrekta bortsett från att de vill ha presenter.

Området nära gränsen var det också ideliga kontroller av vår hälsa och de ville se våra vaccinationskort och gulafebercertifikatet. Då vi sa att vi var friska undrade de om vi verkligen inte hade några symtom på malaria eller åtminstone några myggbett…

Inga kommentarer: