tisdag 17 augusti 2010

Miljö & säkerhet i Mauretanien

I Mauretanien så har man inte samma miljö & säkerhetstänk som hemma i Sverige. På vägen ner från gränsen till huvudstaden Nouakchott var det nästan rent men inte helt. Utmed vägen kunde man konstatera att det nog åker ut en del från bilarnas fönster. Plastdelar och plastpåsar fanns det gott om. Ju närmare vi kommer huvudstaden desto mer skräp fanns det. Någon form av vilja verkar det finnas att få ordning på sophanteringen men det ser inte ut att ha lyckats så bra. Halfull container och massor med skräp på gatan – ett gott försök. Det är antagligen så att de som inte har så gott ställt hoppar i containern och slänger ut det som finns på gatan.

Säkerheten i trafiken är något bristfällig, sannolikt har majoriteten av bilisterna inte något körkort och absolut inte någon försäkring. Man kan se att man har lite svårt med enkla trafikregler. 95 % av alla bilar har bucklor och någon del skadad typ trasiga lampor eller en kofångare som släpar. Man kör till det tar emot helt enkelt och tar emot gör det ganska ofta i korsningarna. Medan vi satt på en restaurang första kvällen så small det i korsningen intill. Vi har redan sett flera små småkrockar. Däremot så är det inga små smällar i öknen, man kör fort och kommer man utanför asfaltkanten så voltar man ganska ordentligt.

Gällande kriminalitet anses Mauaretanien som ett av Afrikas säkraste. Folk i allmänhet är väldigt trevliga och hjälpsamma. Man bör inte köra utanför vägarna för mycket för det lär finnas en hel del minor.

Inga kommentarer: