söndag 22 augusti 2010

Ökenstorm

Vi lämnar huvudstaden med en bättre begagnad kedja som vi hoppas skall fungera. Solen skiner lika starkt som vanligt men efter en timma ser vi att himlen börjar mörkna. Efter ytterligare en stund så är himlen ganska mörk och vi började undra vad som är på gång.

Helt plötsligt börjar det blåsa väldigt kraftigt, vi hann inte fatta något innan sandstormen var fullt utvecklad. Sikten är minimal och det blev lika mörkt som vid skymning. Förändringen tog ca 60 sekunder. Det var inte måttligt hur mycket det blåste och det var sanden i luften som gjorde att det blev mörkt. Vinden var byig och kunde lätt välta oss. Som tur var så kom det en tankbil samtidigt och stannade på sidan av vägen för att vänta att stormen skulle bedarra. Sikten var mycket begränsad och det kändes som vi kommit in i en typ snöstorm. Vi ställde oss så att lastbilen fungerade som vindskydd. Chauffören erbjuder oss att komma in i hytten men vi vågar inte lämna motorcyklarna pga av den kraftiga vinden. Om nu inte detta var nog så börjar det störtregna horisontalt. Kombinationen sand och vatten gör att det blir ordentligt kladdigt och hade vi inte haft lastbilen som vindskydd så hade det blivit riktigt besvärligt.

Det hela är över på ca 10 minuter. Vi hann inte att ta på oss regnkläder och vi blev ganska våta och smutsiga. Vår färd fortsätter i småregn som vi trodde snart skulle sluta. Regnet slutar inte och vi blir helt genomblöta och efter ett tag så börjar vi t o m att frysa.

Vi ville till varje pris undvika den korrumperade gränsen vid Rosso (Mauretanien/Senegal). Det finns en anan gränsövergång ca 10 mil västerut som ryktesvis lär vara bättre. Planen var att övernatta på en camp ca 5 mil väster om Rosso.  För att komma dit måste man först köra till Rosso och sedan följa floden, men kommer man att kunna köra till campen när det regnat? Genomblöta och frusna närmar vi oss Rosso med stort behov av att komma in och bli torra igen.

Inga kommentarer: