tisdag 28 september 2010

Bamako till Ouagadougou...

...via gränsövergången Doulaï Diassa gick lätt. Förutom några mil med riktigt luriga hål i vägen så var vägarna bra, vi brände mil och det kändes skönt. Att sitta på motorcykel i den här miljön är fantastiskt på många sätt. Området söder om huvudstaden Bamako var inte alls lika öde som det var nord väst om Bamako. Det var ganska stor skillnad. Det fanns ganska gott om byar och folk verkar ha det rätt avslappnat och skönt. Vid var och varannan vattensamlig badade barnen och mammorna tvättade kläder. Så fort vi stannade så kom många och ville titta på oss och motorcyklarna. Dagen gick helt utan några problem och vi kom till Malis näst största stad Sikasso med 225 000 invånare och det var inga problem att hitta ett enkelt hotell.

Många nyfikna då vi stannar för lunch.
Nästa dag körde vi till gränsen och det gick bra även där. På Malisidan var det inga som helst problem, man fyllde i Carnet de Passage trots att vi inte använde det då vi tog oss in i landet. Det finns massor och åter massor av olika kontroller utmed vägarna och vi hade börjat köra förbi dem utan att stanna om det inte finns någon uniformerad person som vinkar in oss. Detta höll på att kosta oss en del problem då vi skulle tulla in motorcyklarna in i Burkina Faso. Innan någon vinkade in oss så hann vi köra förbi några meter. Tulltjänstemannen lät oss vänta en kvart innan han sa ett enda ord, han tog andra kunder före och satt och bläddrade i några papper. Till slut så frågade han varför vi inte stannade och vi svarade att vi inte förstod att vi skulle stanna. Det går 5 minuter till utan ett enda ord från tulltjänstemannen och han frågar återigen varför vi inte stannade. Nu var det lite spänt men han får samma svar med lugnaste möjliga röst. Efter ytterligare några minuter så fyller han i våra Carnet de Passage. Det var minst sagt skönt att köra iväg…

Vårt mål är denna gång var staden Bobo-Dioulasso som är Burkina Faso andra stad med 490 000 invånare. Dagsetappen var förhållandevis kort och vi hittade ett hotell utan större ansträngning. Staden såg riktigt mysig ut och det hade nog inte varit svårt att lägga några dagar men vi valde att köra vidare.Vägarna är bra och vi får en skön dag på motorcykeln igen.

Väntan på mineralvatten i staden Sikasso, Mali.
Vi kommer till huvudstaden och planen var att hitta ett bra hotell. Vår plan byggde på information från Goggle Earth som vi registrerat i våra minnen. När vi kommer in till stan så har man grävt upp halva stan och absolut inget stämmer. Det är tät trafik och det är varmt, mycket varmt och vi får fokusera på att ingen olycka händer, det vimlar av folk, bilar, cyklister och ettriga mopeder. Ytterligare en svårighet var att händerna blev våta av svett så det var lätt att glida på ett icke lämpligt sätt då man kopplade och bromsade. Till slut anlitar vi en moped som hjälper oss fram till rätt adress. Det kändes verkligen som en stor belöning då vi kunde sätta oss på hotellets restaurang och äta och dricka gott.


3 kommentarer:

Jessica sa...

Tjoho! Verkar som om ni har lite flyt just nu. Skönt att höra. Kram kram!

Johanna sa...

Tänk att ni är i Ouagadougou ( eller hur det nu stavas).Härligt att det verkar gått lite smidigare ett tag.

Jag har inte varit inne på ett par dagar så det var otoligt kul att se att ni lagt upp så mycket nytt. Nu har jag lite att roa mig med...

Hoppas ni har det härligt och att det går smidigt att fixa visum till Ghana.

Stor kram

Johanna och Viktor sa...

Nu väntar vi med spänninag på att höra hur det går för er i Afrikatt... Har hört rykten om att ni är i Ghana, stämmer det?

Idag har vi nattat båt, den har pyjamas på sig, och ska nu sova tills våren kommer.

Kramar från Viktor och Johanna