torsdag 9 september 2010

Regnperiod

Väderleken är lika oberäkneligt här (Dakar) som hemma. Det regnar nästan varje dag, inte samma tid och inte på samma sätt men ändå, det regnar nästan varje dag någon/några timmar. Det är inte måttligt vad det kan regna, åska och blåsa ibland.

I regel så kommer det några ganska kraftiga vindar några minuter innan det börjar regna. Lätt regn kan hålla på länge men det tunga regnet går nästan alltid över på någon timma. Gatuförsäljarna har god träning, de har massor att göra så att inte hela investeringen förstörs. Om detta råkar vara mitt på dagen så står trafiken helt still och det är mer än kvalmigt pga att luftfuktigheten också stiger i samband med regnet.

När det regnar kan det också vara tid för att dusch. På väldigt många ställen så saknas vettig vattenavrinning typ hängrännor på taken. Följden är att det rinner och skvätter överallt. Fram med schampo och så är det bara att ställa sig i lämplig dusch.

Det händer att vindarna, som kommer innan regnet, är så kraftiga att saker och ting blåser iväg. Det finns i regel massor med lösa grejer på taken som kan börja röra på sig. Smuts flyger runt så det gäller att stänga fönstren för när regnet börjar så är det inte vertikalt. Särskilt på natten är det ett extra stort skådespel, hela himlen öppnar sig och det blir ljust som på dagen av alla blixtar. Ännu mer effekt blir det av att strömmen givetvis inte fungerar… och det är kolsvart, det blir ljust och brakar till samtidigt och man känner naturens krafter mycket påtagligt.

Man kan fundera över hur kul det skall bli då vi blir överrumplade av ett tungt regn då vi satt oss på motorcyklarna igen. Regnperioden här lider mot sitt slut och det bör nog snart börja regna lite mindre. Under regnperioden så är också temperaturen som högst. Det skulle vara skönt att slippa regnperioden men problemet är att den i praktiken inte går att undvika pga att regnperioderna varierar beroende på var man befinner sig. Undviker man en regnperiod så prickar man garanterat in den på en annan plats.

Något som återigen blir uppenbart är att naturens krafter är helt allenarådande. Det vore vettigare om vi tillsammans verkligen arbetade med naturen och inte mot den. Genom den globala uppvärmningen så är vi på god väg att ändra naturens förutsättningar och vi får effekter som vi inte har minsta möjlighet att stå emot.

Inga kommentarer: