fredag 29 oktober 2010

Undvik till varje pris att köra då det är mörkt

Vid gränsen Benin/Nigeria tog det tid, massor med tid. Vi körde förbi Benins tull flera mil och vi fick snällt åka tillbaka och få våra Carnet de Passage påskrivna. Sedan var det alla poliskontroller utmed vägen, var det något som tog tid så var det alla pratsjuka poliser. Vi satt som på nålar för vi visste att tiden höll på att rinna iväg...

Det börjar regna, störtregna och vi får ta oss igenom poliskontrollerna under svåra omständigheter. Det gäller verkligen att hålla alla dokument torra, ena stunden blir de våta av svett andra stunden av regn. Det börjar skymma och trafiken tätnar…

Vi blir stående i köer och tiden går ännu mer. Vi inser att nu måste verkligen ha turen på vår sida om vi skall hitta något ställe att övernatta på innan det blir helt svart. Vi kommer in i staden Abomey och trafiken är i praktiken stillastående. Det är helt mörkt och det är fullständigt kaos i trafiken. Går det att ta sig fram så försöker man och detta innebär att det inte är någon som helst ordning och givetvis kommer i praktiken ingen fram. Det har slutat regna och vi är blöta både inifrån och utifrån och kan inte annat göra än att hoppas på det bästa. Det är varm, svetten rinner, avgaserna är så tunga att vi undrar om det verkligen kan vara nyttigt att andas in…

Den enda tekniken som var möjlig var att slira på kopplingen, motorn blev varm, oljetemperaturen ca 100 grader och vad händer då – kopplingen slutar att fungera. Det fanns inte något annat att göra än att stänga av motorn mitt i kaoset. I detta läge var det bara att försöka att ta sig på något sätt till vägkanten, något som var nästan omöjligt. Det är svag uppförsbacke och motorcykeln är tung, väldigt tung. Alla bilarna var så tätt packade att de inte fanns någon möjlighet att få undan motorcykelnmen men på något sätt kommer ändå motorcykeln åt sidan och blir uppställd på centralstödet.

Vad i helvete skall man göra nu…. hur skall vi få bort motorcykeln härifrån? Vi behöver komma in och vila oss men att lämna motorcykeln är samma sak som att inte ha kvar någon motorcykel.

Något som gjorde saken ännu mer dramatisk var att det var strömavbrott i stan och det var kolsvart överallt, väldigt få bilar hade ljust på. Det var klart irriterande att vi inte kunde stänga av våra lysen då det bländade folk.

Som tur var så blev kopplingen användbar efter 15 minuter nerkylning och på något sätt lyckades vi ta oss ifrån det värsta trafikkaoset. Det gällde bara att hitta ett hotell och inte var det lätt under rådande förhållande. Vi frågar och får klart för oss att det skall finnas ett hotell en bit bort. Vi lyckas på något sätt hitta hotellet utan att något mer hände.

Ganska medtagna kommer vi in på ett riktigt fint hotell och vi kan andas ut. Det kändes helt klart att vi kommer att behöva ett par dagar på oss att återhämta oss men vad hände egentligen med motorcykeln? Kommer vi att kunna fortsätta?

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken "Cliffhanger"!
När kommer fortsättningen? Spänningen räcker så det är OK om ni kör i dagsljus.

mvh
Gunnar E